keskiviikko 10. huhtikuuta 2013

Korjaisinko vanhan nuken tai nallen itse?


Jos minulta kysytään: 


Voit  puhdistaa vinyylisen tai posliinisen nuken pintapesemällä sen vanupuikolla. Älä kosken kasvojen maalauksiin. Nukkea ei  voi liottaa vedessä. Silmien metalliosat ruostuvat ja nuken sisään saattaa jäädä kosteutta.  

Voit pestä vaaleat puuvillaiset vaatteet varovasti käsin. Mutta keinokuitujen, silkin  tai värillisten pesussa voi käydä huonosti. 

Voit varovasti pestä hiukset. Mohair puhdistuu jo kampaamalla, samoin aitohius. Nailonhiukset pitää arvioida tapauskohtaisesti. Uusien 70- luvulta peräisin olevien nukkien hiukset yleensä kestävät kevyen pesun. 

Et voi maalata uudelleen  nukkea. Uudelleenmaalaus laskee arvoa ja mielestäni vain rumentaa nukkea. Erittäin varovasti voit korjailla huulten maalia - silmiin en koskisi. Valitse maalit oikein. 

Et voi vaihtaa antiikkinuken vanhaa vartaloa ja tehdä uutta tilalle. Silloin nukessa on antiikkia pää ja sen keräilyarvo on sama kun irtopään arvo. Pätee myös uusien osien liittämiseen vanhaan nukkeen. Jos niin ehdottomasti sinun on pakko tehdä, säilytä tai anna vanha vartalo ja osat jollekin keräilijälle joka niitä osaa arvostaa. Uudet vaatteet voit tehdä jos ehdottomasti haluat mutta säilytä vanhat. Tee ne vanhasta kankaasta. 
Et voi puhdistaa  mistään massasta tai  selluloidista  tehtyä nukkea. Massa saattaa imeä kosteutta, tuhot eivät näy välttämättä heti  mutta nukke voi  pahimmillan mustua ja selluloidi hajota pelkästä kosketuksesta. 

Likainen ei massanukenkaan tarvitse olla, voi varovasti pyyhkiä siitä pölyt ja pestä vaatteet. 

Säilytä nukke tasaisessa lämpötilassa ja suojaa se suoralta auringonvalolta. Jos säilytät vanhan nuken laatikossa laita se mahalleen, muuten silmät voivat pudota painovoiman vaikutuksesta pois. 

Laita uusi vanha nalle pakastimeen ötökkäkaranteeniin pariksi päiväksi. Vanhan mohair  tms.nallen voit varovasti pintapestä, nahkanallea et. 

Vanhat korjaukset ovat osa historiaa - älä poista niitä jos ei ole pakko.  


2 kommenttia:

  1. Shirley Temple-nukke on korjattu oikein kauniiisti ja alkuperäistä säästäen. En oikein ymmärrä,kun jorkut korjaavat nuken "uudenveroiseksi", nuken historia ja persoonallisuus katoavat samalla. (Olen kovin noviisi nukkeharrastaja ja yksi asia on nuken korjauksessa mietityttänyt : ymmärtääkseni yleennsä akryylivärit ovat käytössä korjauksissa. Muovivärejä ei kumminkaan alunperin ollut ja nuketkin maalattiin muilla väreillä. Miten akryylit sopivat yhteen vanhojen värien kanssa ja esim. öljyväritkö eivät sovi? Ajattelin vaan,että esim. vanhoja maalauksia ei taideta restauroida akryyleillä eikä muoviset latex-maalit sovi kovin hyvin puutalon pintaan...)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olet aivan oikeassa riksu :) Kiitos kommentista!

      Poista

Kiitos kommentista :)